1η ημέρα (Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023)
Με την άφιξή μας στις Βρυξέλλες επισκεφθήκαμε τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό «Beyond the Horizon». Μας υποδέχθηκε ο οργανωτικός υπεύθυνος του οργανισμού κ. Onur Sultan, ο οποίος αφού μας ξενάγησε στις εγκαταστάσεις και τα γραφεία του Οργανισμού, μας έκανε μια εκτενή παρουσίαση των δράσεών τους. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στο διαθρησκειακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα EDUC8, στο οποίο έλαβε μέρος το σχολείο μας κατά το σχολικό έτος 2021-2022 και στο οποίο συμμετείχαν χριστιανοί και μουσουλμάνοι μαθητές του σχολείου μας. Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο απευθύνεται σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου και σκοπό έχει την καταπολέμηση του θρησκευτικού φανατισμού και την πρόληψη του θρησκευτικού εξτρεμισμού και ριζοσπαστισμού. Οι μαθητές και μαθήτριές μας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν βίντεο και παρουσιάσεις που αναφέρονταν στον Χριστιανισμό (ορθοδοξία, καθολικισμός και προτεσταντισμός), στον Ιουδαϊσμό, το Ισλάμ, καθώς και στη μη θρησκευτική παράδοση (secularism) και κουλτούρα της Ευρώπης, με βάση τους άξονες α) η βία στα ιερά κείμενα, β) η αντιμετώπιση του διαφορετικού άλλου, γ) η βία προς το φυσικό περιβάλλον και δ) το φαινόμενο του ιερού πολέμου στις θρησκείες.
2η ημέρα (Τρίτη 14 Μαρτίου 2023)
Το πρόγραμμα περιελάμβανε ημερήσια εκδρομή στην πόλη Μπριζ (Brugge). Εκεί επισκεφθήκαμε το ιστορικό κέντρο της πόλης, στο Δημαρχείο, και τη Βασιλική του Αγίου Αίματος. Πρόκειται για μια εκκλησία που κατασκευάστηκε το 1134 από τον Τιερί της Αλσατίας, ο οποίος επιστρέφοντας από τη Β΄ Σταυροφορία το 1150, έφερε μαζί του φιαλίδιο με το αίμα του Ιησού, το οποίο σύμφωνα με την παράδοσή τους, είχε λάβει ο Ιωσήφ ο από Αριμαθαίας κατά την σταύρωση του Χριστού.
Η εκκλησία αυτή έγινε αφορμή για μια εκτενή συζήτηση στην ομάδα μας για το κατά πόσο οι παραδόσεις, όπως αυτή του Αγίου Αίματος, πρέπει να θεωρούνται έγκυρες και αληθείς, ειδικά όταν η ιστορική τους τεκμηρίωση είναι δύσκολη έως και αδύνατη, αλλά και σε ποιο βαθμό μπορούν ή όχι να επηρεάσουν την πίστη.
3η ημέρα (Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023)
Μετάβαση στην πόλη Leuven, μια πανεπιστημιούπολη, η οποία φιλοξενεί ένα από τα ιστορικότερα (1425) και σημαντικότερα πανεπιστήμια του κόσμου. Επισκεφθήκαμε τη Θεολογική Σχολή της Leuven, όπου μας υποδέχθηκαν: ο αντιπρύτανης, καθηγητής κ. Peter De Mey, ο καθηγητής κ. Didier Pollefeyt και ο καθηγητής κ. Frederiek Depoortere, ο οποίος μας έκανε μια μικρή διάλεξη για τη σχέση «Πίστης και Επιστήμης» με αφορμή τον καθολικό ιερέα και φυσικό π. George Lemaitre (1894 -1966), εισηγητή της θεωρίας της Μεγάλης Έκρηξης. Ακολούθησε συζήτηση με τους μαθητές και μαθήτριες.
Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε τη βιβλιοθήκη, Maurits Sabbe, της Θεολογικής Σχολής,. Πρόκειται για μια σημαντική βιβλιοθήκη με 1,500,000 τίτλους βιβλίων. Μας ξενάγησε ο διευθυντής της βιβλιοθήκης κ. Ward De Pril. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ξεχωριστή συγκίνηση για όλους μας αποτέλεσε η επίσκεψή μας στην αίθουσα των σπάνιων και παλαιών χειρογράφων και κωδίκων της βιβλιοθήκης, όπου ανάμεσα σε άλλα φυλάσσεται ο κώδικας της Βίβλου του Anjou. Πρόκειται για έναν εξαιρετικής τέχνης και σπανιότητας εικονογραφημένο χειρόγραφο κώδικα της Βίβλου (αποσπάσματα) του 14ου αιώνα, ο οποίος φιλοτεχνήθηκε στο βασίλειο της Νάπολης το 1340 μ.Χ. γραμμένος στη λατινική γλώσσα (Vulgata editio). Θαυμάσαμε τις συνθήκες ασφάλειας, φροντίδας και επιμέλειας των βιβλίων που η βιβλιοθήκη αυτή εφαρμόζει. Τρεις υπέργειοι όροφοι και δύο υπόγειοι φιλοξενούν αυτή τη σπουδαία βιβλιοθήκη.
Στη συνέχεια περιηγηθήκαμε στο ιστορικό κέντρο της πόλης Leuven από τη υποψήφια διδάκτορα κ. Elies Van Noten, όπου είχαμε την ευκαιρία να δούμε σημεία και μέρη που αφορούσαν τόσο τα δικά μας ερευνητικά ενδιαφέροντα (George Lemaitre, Erasmus, ναοί), όσο και άλλα εμβληματικά κτήρια και αξιοθέατα της πόλης.
4η ημέρα (Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023)
Επίσκεψη στο Parliamentarium του Ευρωκοινοβουλίου. Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό κέντρο, όπου με χρήση πολυμέσων παρουσιάζεται η ιστορία και η λειτουργία του Ευρωκοινοβουλίου. Βιώσαμε ένα εικονικό και παραστατικό ταξίδι μέσα από ντοκουμέντα, βίντεο και φωτογραφίες, στην ιστορία και τον τρόπο λειτουργίας του Ευρωκοινοβουλίου. Είναι το μεγαλύτερο σε επισκεψιμότητα κοινοβουλευτικό κέντρο στην Ευρώπη και το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο.
Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το Royal Museum of Fine Arts όπου ήλθαμε σε επαφή με τους μεγάλους Φλαμανδούς ζωγράφους, από τον μεσαίωνα και μετά.
Κατόπιν, επισκεφθήκαμε το Μουσείο Μουσικών Οργάνων των Βρυξελλών. Περιηγηθήκαμε σε μια θαυμάσια συλλογή μουσικών οργάνων από όλο τον κόσμο, που περιλαμβάνει μουσικά όργανα από την αρχαιότητα μέχρι τα τέλη του 20ου αιώνα. Εκεί, με τη βοήθεια φορητών πολυμέσων, μπορούσαμε να ακούσουμε ηχογραφήσεις από τα μουσικά όργανα.
Τέλος, το πρόγραμμα επισκέψεων της ημέρας έκλεισε με την επίσκεψή μας στον Καθεδρικό Ναό των Βρυξελλών του Αγ. Michael και της Αγ. Gudula.